Szczypta Meksyku, czyli tortilla soup...
Zabieram Was dzisiaj w meksykańską podróż. Podróż tylko kulinarną, bo w Meksyku jeszcze nigdy nie byłam. Ok, byłam 1 km od granicy USA z Meksykiem, kiedy zwiedzaliśmy San Diego (lotniskowiec USS Midway - super! oraz Zoo*) i postanowiliśmy podjechać kawałek w stronę granicy. Oczywiście korciło nas, żeby znaleźć się na meksykańskiej ziemi, jednak oglądając potem na Google Street View kolejkę samochodów, która 'kiedyś tam'
z Meksyku do Ameryki jechała, z ulgą stwierdziliśmy: dobra nasza, prawdopodobnie jesteśmy 24h do przodu.
Ale przejdźmy do zupy :)
Parę lat temu, któraś polska telewizja wyemitowała film przesmaczny - "Tortilla Soup"/"Zupa z tortillą". Film o amerykańsko-meksykańskim byłym szefie kuchni, który mimo tego, że nieszczęśliwie stracił zmysł smaku, przygotowuje dla swoich córek dania nieziemsko smaczne. Ponieważ film zadziałał na większość moich zmysłów, postanowiłam zapytać wujka Google'a o przepis na tytułową zupę. Znaleziony przepis troszkę zmodyfikowałam. Ja zupę uwielbiam. Jestem ciekawa, jak Wam przypadnie do gustu.
Gotowi? Gotujemy! :)
TORTILLA SOUP
Czas przygotowania: ok. 1,5h
Składniki:
kmin rzymski, inaczej kumin (ważne: nie zwykły kminek!)
pieprz cayenne
sól
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
5 ząbków czosnku
2 plasterki cytryny (lub limonki)
świeża kolendra
2 piersi z kurczaka
300 ml bulionu drobiowego (oczywiście cudownie, gdyby to nie była kostka)
3 puszki pomidorów
1 puszka czarnej fasoli (w ostateczności może być czerwona, też jest ok)
4-5 krążków papryki Jalapeno (świeża lub ze słoika)
20 dkg sera żółtego (najlepiej Cheddar)
gęsta kwaśna śmietana
chipsy Tortilla (lub pokrojona w plasterki i podsmażona tortilla kukurydziana)
woda
olej
Przygotowanie:
Osól około litra wody, wsyp dwie łyżeczki pieprzu cayenne oraz łyżkę kminu
rzymskiego. Umyte piersi z kurczaka wrzuć do przygotowanej mieszanki i gotuj ok. 15 minut. Po ugotowaniu pokrój kurczaka w kawałki wielkości
kęsów. Wodę wylej.
W międzyczasie, kiedy gotujesz kurczaka, pokrój w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i kawałki
ugotowanego kurczaka. Smaż, często mieszając, aż cebula się zeszkli.
Przygotuj bulion. Do gotującego się bulionu wsyp 1,5 łyżki kminu rzymskiego i od 1 do 3 łyżeczek pieprzu cayenne (wszystko zależy, jaką ostrość zniesie Twoje podniebienie). Dodaj posiekane pomidory z puszek, fasolę czarną/czerwoną,
plasterki cytryny, paprykę Jalapeno oraz - przygotowane wcześniej - cebulę, czosnek i kurczaka. Dolej od 400ml do 600ml wody w zależności od tego jaką gęstość chcesz uzyskać - zupa powinna być dość gęsta. Całość zagotuj, następnie duś na mniejszym "ogniu" przez
godzinę. Od czasu do czasu mieszaj.
Rozlej do głębokich talerzy. Posyp startym
serem. Na środek wyłóż 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany i posyp pokrojoną kolendrą. Pałaszuj, maczając w zupie chipsy tortilla (lub posyp zupę podsmażoną tortillą). Smacznego!
0 komentarze :