Frit(o) Mallorqui(n)...

wtorek, listopada 13, 2018 Sagitta's world 2 Comments


Na "Rancho Grande Park" trafiliśmy przez przypa... żołądki. Wyczuły, co dobre. Ale nie tylko  znakomite jedzenie oferuje to miejsce...

Historia rancha sięga 1964 roku, kiedy narodziła się idea oferowania przejażdżek konnych w tym rejonie Majorki. Właściciele zaczynali z dwoma końmi i mułem. Oferta obejmowała również (i obejmuje do dzisiaj) wieczory BBQ przy muzyce na żywo. Od tego czasu liczba koni wzrosła do prawie 100, a oferta rozszerzyła się między innymi o "Mini Zoo". Z tarasu rozpościera się piękny widok na góry i pola, a atmosfera jest sielankowa.


Jedną z serwowanych tutaj potraw jest tradycyjne dla kuchni majorkańskiej "Frito Mallorquin" (kataloński: "Frit Mallorqui"). Zgodnie ze zwyczajem powinno być przygotowywane w czasie jesiennego świniobicia, zwanego "Mantanza". Jednak podaje się je przez cały rok, stąd dość dowolny wybór zestawu mięs jakie się używa i różnych warzyw, na które jest akurat sezon. Tradycyjnym dodatkiem jest wątróbka. W wersji "Frito Marinero" podawane jest z owocami morza.

FRITO MALLORQUIN

Składniki:

200 g wątróbki (do wyboru: wieprzowa/wołowa/cielęca/jagnięca)
500 g schabu
1 kg ziemniaków
2 papryki (czerwona, zielona)
1 puszka zielonego groszku
6-8 ząbków czosnku
2 zielone cebulki
1 papryczka chilli 
koperek/liście kopru włoskiego
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso, ziemniaki, paprykę pokroić w kostkę. Zieloną cebulę  w kilkucentymetrowe kawałki/paski (jak do dań azjatyckich). Ząbki czosnku przekroić na pół. Papryczkę chilli pokroić na drobne kawałki (nie trzeba wcześniej usuwać nasion). Zielony groszek odcedzić. Koperek posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać ziemniaki i czosnek. Posypać szczyptą soli. Kiedy ziemniaki będą miękkie i nabiorą złocistego koloru, dodać wszystkie składniki poza zielonym groszkiem i koperkiem. Smażyć na średnim ogniu przez 20-25 minut. Na 2-3 minuty przed końcem dodać groszek i koper. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

¡Buen provecho!

2 komentarze :