Ryba w cieście piwnym...

piątek, grudnia 11, 2020 Sagitta's world 0 Comments


W poście o Sydney pisałam, że warto wybrać się na Manly Beach, aby w jednej z tamtejszych restauracji zjeść rybę barramundi*. Do wyboru mamy ją tam w wersji grillowanej i tzw. 'beer battered". W obu opcjach jest przepyszna, ale moje kubki smakowe dały 10/10 punktów opcji piwnej. 

Mamy to szczęście, że nasz Sąsiad łowi. Łowi niestety nie u wybrzeży Australii, gdzie barramundi występuje, tylko na środku Jeziora Zuryskiego. Wyławia natomiast rybę znakomitą - szczupaka. A ten nadaje się idealnie na opcję "beer battered", czyli uwielbiane w Szwajcarii "Fischknusperli im Bierteig", czyli nic innego jak chrupiącą rybę w cieście piwnym podawaną najczęściej w towarzystwie sosu tatarskiego. Ja szukając przepisu na barramundi w cieście piwnym znalazłam bardzo dobry przepis z sosem majonezowo-chrzanowym. Wypróbujcie go z którąś z podanych przeze mnie ryb (oczywiście najlepiej z barramundi).


RYBA W CIEŚCIE PIWNYM

Składniki:

750 g filetów rybnych (barramundi/szczupak/okoń/sandacz) 
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
1 żółtko 
1 i 1/2 szklanki piwa 
olej roślinny

Na sos: 
180 g kwaśnej śmietany 
2 łyżki majonezu 
1 łyżka chrzanu 
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki 

Przygotowanie:

Przygotować sos. Kwaśną śmietanę, majonez, chrzan, skórkę i pietruszkę połączyć w misce. 

Pokroić rybę na mniejsze kawałki i obtoczyć w 1/4 szklanki mąki. Ubić trzepaczką żółtko i piwo, aż dobrze się połączą. Pozostałą mąkę przesiać do mieszanki piwno-jajecznej i ubić, aby uzyskać gładkie ciasto (nieco gęstsze niż na naleśniki). Zanurzyć posypaną mąką rybę w cieście i pozostawić nadmiar do ocieknięcia. Smażyć na głębokim tłuszczu, partiami do uzyskania złocistego koloru.

Rybę podawać z sosem i ulubionymi dodatkami (frytki, pieczone ziemniaki lub bataty, sałatka).

* Barramundi, nazywana w Australii "królową ryb", uważana jest za jedną z najlepiej smakujących ryb morskich. Niskotłuszczowe, białe mięso jest soczyste i delikatne.  W naturze ryba ta występuje w północnej Australii, Papui-Nowej Gwinei, Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie pozyskiwana jest głównie z hodowli. Barramundi może żyć zarówno w słonej jak i słodkiej wodzie. Większość czasu spędza w rzekach, ale wraca do morza na tarło. Przez pierwszych kilka lat swojego życia barramundi są samcami. Osiągają dojrzałość płciową w wieku około trzech lat, a następnie rok lub dwa lata później niektóre z nich zmieniają się w samice (zwłaszcza większe okazy mają tendencję do poddawania się tej naturalnej zmianie płci). 

0 komentarze :