Koktajlowy zawrót głowy...

środa, czerwca 08, 2016 Sagitta's world 2 Comments


Uwielbiam smak truskawkowego lub borówkowego koktajlu na polskim kefirze lub maślance. W Szwajcarii kefir i maślankę można znaleźć na sklepowych półkach, ale po zakupie okazuje się, że to nie jest 'TEN' smak. Mało kwaśne. Mało maślankowe. Mało kefirowe. Mało polskie po prostu :)

Dlatego te 'polskie koktajle' robię w sumie tylko wtedy, gdy mamy dostawę kefiru i maślanki prosto z Polski. Dzielę te polskie dary po równo na: 'do koktajlu' i 'do młodych ziemniaków z jajkiem' :)

Zaczęłam natomiast dość często przygotowywać smoothie (czasami shake - mleczną wersję). Do niedawna przygotowywałam je za pomocą ręcznego blendera. Od kilku dni stałam się szczęśliwą posiadaczką smoothie maker'a - wrzucam składniki, miksuję, zakręcam, pojemnik zabieram ze sobą, drugi daję 'Bobowi' do pracy.

Przygotowanie smoothie oparte jest na następujących działaniach:

-obraniu (jeśli konieczne) i pokrojeniu owoców/warzyw na mniejsze kawałki
-włożeniu do pojemnika blendera pokrojonych kawałków
-zalaniu wodą/wodą kokosową/sokiem/mlekiem//mlekiem kokosowym/herbatą/itp.
-dodaniu mięty/bazylii/tymianku/itp.
-dodaniu (lub nie) kostek lodu
-opcjonalnie: dosłodzieniu syropem klonowym/miodem/itp.
-blendowaniu do uzyskania kremowej konsystencji

Podaję Wam cztery pomysły na smoothie. Kombinujcie ze swoimi ulubionymi składnikami - z uwagi na właściwości odchudzające i nadchodzące lato polecam ananasa ;) Śledźcie Sagitta's World lub Sagitta - na pewno jeszcze pojawią się jakieś przepisy!
Smoothie z jarmużem.

3-4 liście jarmużu
1 kiwi
1 banan
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny

Smoothie z papają.

1 papaja 
1 jabłko
1/2 melona
1/4 ananasa
szklanka wody kokosowej
4 liście mięty
1-2 kostki lodu
Smoothie z mango.

1 mango
1/2 ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe
1-2 cm imbiru
szklanka soku pomarańczowego
4 liście mięty
2-3 kostki lodu
Smoothie z  pomelo.

1/2 pomelo
1 banan
1/4 ananasa
szklanka wody kokosowej
4 liście mięty
1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu


2 komentarze :

  1. TAAAAA, tutaj kefir smakuje jak jogurt po prostu. ;/

    Szejki robię codziennie, to mój napój białkowy po treningu. Robię różne, na bazie jogurty naturalnego, naturalnie, ale także z jogurtem sojowym (bez cukru są dostępne w Lidlu. W Coop'ie są słodzone i solonw! Oo'), albo z mlekiem ryżowym. Najlepszy z Coop'a z dodatkiem orzechów laskowych.

    Przyprawiam często cynamonem lub gałką muszkatołową.

    OdpowiedzUsuń